088 - 11 80 595
Select Page

VOOR ELKE
KLACHT AAN HET
JUISTE ADRES

Achillespeesklachten

Achillespees tendinopathie
Bij tendinopathie van de achillespees is er sprake van achteruitgang van de peeskwaliteit als gevolg van de leeftijd zonder ontstekingsproces. De patiënt geeft meestal aan dat de pijnklachten geleidelijk aan zijn ontstaan. Klachten die ontstaan zijn een constante/zeurende pijn. In eerste instantie alleen na belasting, later ook in rust. Ochtendstijfheid en startproblemen zijn aanwezig. Zwelling van de achillespees 2-6 cm boven de aanhechting op de hiel (midportion tendinopathie). In eerste instantie wordt er gekozen voor een niet operatieve behandeling. Er wordt schoenadvies en belasting/belastbaarheidsadvies gegeven, aanvullende therapieën als dryneedling, shockwave, nachtspalk (strassburg sock), podotherapeutische zolen, fysiotherapie en rekoefeningen worden besproken. Bij aanhoudende (chronische) klachten kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep waarbij het slechte peesweefsel wordt weggehaald.

Peritendinitis / tendovaginitis
Een ontstekingsreactie van de peeskoker rond de achillespees wordt peritendinitis genoemd. Het is een typische overbelasting blessure die gepaard gaat met krakend (crepiterend) geluid tijdens bewegen, alsof je op bevroren sneeuw loopt. Bij een langdurige ontstekingsreactie kunnen er verklevingen tussen de peesschede en de achillespees ontstaan met daarbij, door littekenvorming, een onregelmatige verdikking van de peesschede. Klachten die bij een peritendinitis van de achillespees naar voren komen zijn een pijnlijke algehele verdikking van de achillespees. De pijnklachten ontstaat met name tijdens het lopen en kan een krakend, knisperend geluid optreden bij buigen en strekken van de voet. Warmte van het aangedane gebied. In eerste instantie wordt er gekozen voor een niet operatieve behandeling. Belasting/belastbaarheidsadvies is bij deze aandoening van groot belang, koelen met een koelpack en/of het gebruik van een ontstekingsremmer. Daarnaast eventueel aanvullende therapieën als dryneedling, shockwave, of podotherapeutische zolen.

Ruptuur achillespees
Bijna altijd gaat er een snelle of plotselinge spieractie vooraf aan een ruptuur van de achillespees. Lopen lukt daarna nauwelijks meer en er is geen kracht meer om op de tenen te staan. Vaak is er een onderbreking aanwezig in het verloop van de pees ter hoogte van de ruptuur. En er is geen of nauwelijks een voetbeweging aanwezig als er bij een ontspannen kuit, in buiklig, wordt geknepen (test van Thompson). Klachten die bij een scheur van de achillespees ontstaan is een plotse, scherpe pijn waarbij lopen nauwelijks meer wil. Aanvullende diagnostiek zal moeten worden ingezet om een scheur van de achillespees te diagnosticeren. Bij een complete scheur van de achillespees moet er een operatieve ingreep plaats vinden om deze weer aan elkaar te zetten de en de functie van het lopen hiermee te herstellen.

Bursitis
Rondom de aanhechting van de achillespees zijn er twee bursa’s, dit zijn zakjes gevuld met vocht en dienen als bescherming van de pees/spier tussen bot en huid. Deze zakjes kunnen geirriteerd raken en kunnen resulteren in een slijmbeursontsteking (bursitis). De diepe bursa, bursa retrocalcanea, ligt tussen de achillespees en het hielbot. De oppervlakkige bursa, bursa calcanea subcutanea, ligt tussen de achillespees en de huid. De oorzaak van een bursitis ligt in een herhaaldelijk (micro)trauma, waardoor de bursa aan druk en wrijving onderhevig is. Klachten die bij een bursitis ontstaan zijn pijn, roodheid en zwelling. Pijnklachten ontstaan met name tijdens belasting van de voet. In eerste instantie wordt er gekozen voor een niet operatieve behandeling. Belasting/belastbaarheidsadvies met gedoseerde rust is bij deze aandoening van belang, schoenadvies, koelen met een koelpack en/of het gebruik van een ontstekingsremmer. Daarnaast eventueel aanvullende therapie met podotherapeutische zolen en eventueel trainen van de looptechniek. Bij aanhoudende klachten kan er gekozen worden om een injectie met ontstekingsremmer te gebruiken.

 

 

Haglundse syndroom
Het haglundse syndroom bestaat uit meerdere bevindingen;

  1. Een haglundse exostose; een benige verdikking / botuitsteeksel op de achterzijde van het hielbot. De verdikking kan geïrriteerd raken door druk en gaat vaak gepaard met lokale roodheid, drukpijn en blaarvorming.
  2. Bursitis van de diepe bursa.
  3. Achillestendinopathie

Inklemming achterzijde enkel / posterieure impigment syndroom
Inklemming (impigment) van de weke delen aan de achterzijde (posterior) van de enkel, in de regio van de achillespees, komt met name voor als het enkelgewricht vaak in zijn eindstand komt (maximale tenenstand), zoals bij dansers, gymnasten en voetballers. Bij posterieure impigment zit de pijn meestal ter hoogte van het sprongbeen. Bij 10-15% van de mensen is er een os trigonum, botknobbeltje die niet vastzit aan het sprongbeen, aanwezig, wat inklemmingsklachten kan veroorzaken. In eerste instantie wordt er gekozen voor een niet operatieve behandeling. Er wordt schoenadvies en podotherapeutische zolen geadviseerd. Bij aanhoudende klachten kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep waarbij het loszittende botknobbeltje verwijderd wordt.

Morbus Sever
Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen en komt vaak voor bij actieve kinderen, vaker jongens dan meisjes, tussen de 7 en 13 jaar. Morbus Sever is een ontstekingsreactie van de groeischijf (apofysie) van het hielbot (calcaneus) en is een typische overbelastingsblessure. Omdat de achillespees aanhecht op de groeischijf wordt Morbus Sever vaak, ten onrechte, verward met een achillespeesprobleem. Klachten die bij deze vorm van hielpijn ontstaan zijn pijnklachten ter hoogte van de onderzijde en achterzijde van de hiel. Voornamelijk tijdens en na belasting. In eerste instantie wordt er gekozen voor een niet operatieve behandeling. Er wordt schoenadvies en belasting/belastbaarheidsadvies gegeven en een aanvullende therapie podotherapeutische zolen en fysiotherapie worden besproken. Bij aanhoudende klachten kan er gekozen worden voor een een gipsspalk.

Accessoire spieren
Een accessoire soleus is zeldzaam (prevalentie 6%). Bij overbelasting van de accessoire soleus ontstaat er pijn en zwelling aan de binnen-achterzijde van de achillespees (posteromediaal). Vaak is er inspanningsgerelateerde pijn aanwezig en kunnen er tintelingen in de voet voelbaar zijn. Zodra er gestopt wordt met inspanning/belasting wordt de pijn direct minder en verdwijnen de tintelingen. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk bij achillespeesklachten. Voor welke behandeling er gekozen wordt hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de specifieke diagnose, leeftijd, (sport)activiteiten en de wens/verwachting van de patiënt. Vaak heeft, in eerste instantie, een conservatieve therapie de voorkeur boven een operatieve therapie. Conservatieve therapieën voor achillespeesklachten, zijn: (excentrische) oefentherapie, zooltherapie, schoenadvies, taping, dry needling, shockwave therapie, medicamenteuze behandeling, PRP injecties of een nachtspalk. Bij onvoldoende resultaat en als er veel klachten en beperkingen zijn kan er een operatieve ingreep worden overwogen. In 50-60% van de gevallen hersteld men van achillespeesklachten zonder operatief ingrijpen. Maatregelen om herhaling van achillespeesklachten te voorkomen wordt geadviseerd, omdat de kans groot is dat de klachten terugkomen en de kans reëel is (40%) dat er klachten ontstaan aan de andere achillespees.

 

WILT U MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM DAN CONTACT OP