088 - 11 80 595
Select Page

VOOR ELKE
KLACHT AAN HET
JUISTE ADRES

Klachten buitenzijde enkel

Tendinopathie Peroneus spier

De meest voorkomende, overbelastingsblessure ter hoogte van de buitenste enkel is tendinopathie van de Musculus Peroneus. De Peroneus spieren zijn twee spieren die aan de buitenzijde van het onderbeen en achter de buitenste enkel hun verloop hebben. Bij een tendinopathie van de peroneus pezen is er sprake van pijn, en soms zwelling, ter hoogte van de buitenste enkel. De klachten verergeren bij belasting en verminderen in rust. Een afwijkende voetstand en activiteiten die veel kracht van de peroneus spieren vragen, zoals volleybal, basketbal, hardlopen en ballet, kunnen de kans op een tendinopathie van de peroneus spieren verhogen. Schoenadvies, zooltherapie, oefentherapie en taping worden vaak ingezet bij klachten van de peroneus pezen.

Dislocatie of scheur van de Peroneus spier

De pezen van de peroneus-spier, een spier die aan de buitenzijde van het onderbeen en achter de buitenste enkel doorloopt, kunnen gedislokeerd raken of scheuren wanneer de enkel omzwikt of krachtig naar achteren ‘klapt’, bijvoorbeeld wanneer een skiër voorover valt met de ski’s. Daarnaast kunnen de peroneuspezen, die door een geultje glijden achter de enkel, regelmatig verspringen. Er is sprake van een verspringende peroneuspees als de pees, bij bepaalde bewegingen, uit het geultje raakt. Er is pijn aan de buitenzijde van de enkel, soms is het verspringen van de pees voelbaar en soms is er sprake van een scherpe pijn. Vaak, in 50-75% van de gevallen, wordt gekozen voor een operatieve interventie om de pezen terug te plaatsen of op hun plek te houden. 

Cuboïdsyndroom

Bij een cuboïdsyndroom is er sprake van pijn aan de buitenzijde van de voet, gelokaliseerd tussen de middenvoet en de buitenste enkel. Het os cuboideum, ook wel het teerlingbeen genoemd, is een botstuk aan de buitenzijde van de middenvoet. Een inversietrauma, enkelverzwikking, of een chronisch instabiele voet kunnen een dislocatie van het os cuboideum tot gevolg hebben. Pijn aan de buitenzijde en/of onderzijde van de midden- achtervoet en pijn aan de voorzijde van de enkel worden vaak aangegeven bij het cuboïdsyndroom. Zwakte en pijn bij de afzetfase van de voet tijdens het lopen en tijdens sprongbelasting is aanwezig. Mobilisatie/manipulatie van het os cuboideum in combinatie met een podotherapeutische zool is vaak effectief in de behandeling van het cuboïdsyndroom.

Enkelverzwikking/verstuiking (inversietrauma)

Een enkel verzwikking/verstuiking is het meest voorkomende acute enkelletsel. Bij een enkelverzwikking/verstuiking, ook wel inversietrauma genoemd, is er sprake van het omklappen van de enkel naar buiten toe. Bij het verzwikken van de enkel kunnen de enkelbanden uitrekken of inscheuren. Een ernstige verzwikking kan leiden tot, oprekking van meerdere enkelbanden, enkelvoudige ruptuur waarbij 1 van de 3 banden gescheurd is of een meervoudige ruptuur waar 2 van de 3 banden gescheurd zijn.

Klachten die bij een enkelverzwikking optreden zijn pijn en zwelling en een blauwe verkleuring aan de buitenzijde van de enkel. De voet kan wel belast worden maar lopen is pijnlijk.

De behandeling ,na de acute fase, van een enkelverzwikking bestaat uit meerdere niet operatieve behandelingen, zoals bijvoorbeeld taping/brace, fysiotherapie, zooltherapie, schoenadvies en mobilisatie van de enkel. In een aantal gevallen, zeker als er meerdere verzwikkingen zijn geweest, kunnen klachten blijven ontstaan na behandeling op dat moment kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep waarbij er een enkelband wordt geplaatst.

Enkel artrose

Artrose van de enkel bevindt zich ter hoogte van het bovenste of onderste spronggewricht. Het bovenste en onderste spronggewricht bestaan uit verschillende botstructuren die samen het enkel gewricht vormen. Artrose in dit gewricht is erg pijnlijk maar komt vaak voor. Door verschillende oorzaken als, slijtage, reumatoïde artritis en posttraumatische artrose kan het kraakbeen in de gewrichten beschadigen. Symptomen die omschreven worden zijn constante pijnklachten ter hoogte van de enkel, die erger worden bij het bewegen van de voet en enkel, pijn kan de slaap verstoren en het steeds minder goed kunnen bewegen van de voeten. In eerste instantie wordt er middels een niet operatieve therapie gewerkt waarbij er schoenadvies, zooltherapie, vilt, schoenaanpassingen, orthopedische schoenen, fysiotherapie, corticosteroïd injecties en ontstekingsremmers worden geprobeerd. Als dit niet wil werken dan pas wordt er operatief gewerkt.

WILT U MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM DAN CONTACT OP