088 - 11 80 595
Select Page

VOOR ELKE
KLACHT AAN HET
JUISTE ADRES

Klachten binnenzijde enkel

Binnenste enkelband letsel

Door een ongeluk of een val beweegt de voet met een flinke kracht naar buiten toe (eversietrauma), waardoor de binnenste enkelbanden beschadigd raken. Behandeling van binnenste enkelbandletsel is vergelijkbaar met de behandeling van lateraal enkelbandletsel (enkelverzwikking), maar duurt vaak 2 keer zo lang.

Tarsale tunnelsyndroom

Ter hoogte van de binnenzijde van de enkel zit een tunnel waar o.a. zenuwen doorheen lopen. Bij het tarsale tunnelsyndroom is er sprake van inklemming van de nervus Tibialis Posterior en kan het gevolg zijn van zowel een trauma (bijvoorbeeld een enkelverzwikking) of het gevolg van overbelasting door bijvoorbeeld overpronatie van de voet. Er is vaak sprake van een tintelende, brandende pijn die verergerd bij belasting. Soms zijn er nachtelijke pijnen aanwezig. Conservatieve therapie heeft de voorkeur. Soms kan er, als aanvulling op conservatieve therapie, gekozen worden voor een injectie of een operatieve ingreep. Een aftakking van de nervus Tibalis posterior, de nervus calaneus medialis, loopt richting de hak en de voetholte. Een inklemming van deze aftakking geeft een brandend gevoel aan de hak/voetholte.

Tibialis anterior tendinopathie

Pijn aan de voorzijde van de enkel, welke niet het gevolg is van een trauma, wordt vaak veroorzaakt door een tendinopathie van de Musculus Tibialis Anterior. Deze spier is een belangrijke voetheffer. Overbelasting en pijnklachten van deze spier zijn vaak het gevolg van een bewegingsbeperking van de enkel, een afwijkende voetstand en foutief schoeisel. Pijn, zwelling en stijfheid zijn aanwezig ter hoogte van de voorzijde van de enkel en verergeren bij belasting. Conservatieve therapie, zoals mobilisatie van de enkel, zolen, taping en oefentherapie worden vaak toegepast bij een tendinopathie van de Tibialis Anterior.

Tendinopathie Tibialis Posterior

De Tibialis Posterior is een spier die aan de binnenzijde van het onderbeen, onder de binnenste enkel loopt en heeft als voornaamste doel het stabiliseren van de achtervoet tegen het naar binnen knikken van de voet. Klachten van de pees van de Tibialis Posterior zijn vaak het gevolg van overbelasting. Het naar binnen knikken van de voet, overpronatie, is een van de oorzaken van het ontstaan van pijnklachten. Er is sprake van pijn ter hoogte van de binnenste enkel, richting de voetholte, die vaak belastingsafhankelijk is. Conservatieve therapieën , zoals zolen, schoenadvies, taping en oefentherapie worden vaak toegepast bij Tendinopathie van de Tibialis Posterior.

 

(Partiele) Ruptuur Musculus Tibialis Posterior

De pees van de Tibialis Posterior kan spontaan scheuren, meestal gebeurt dit op de leeftijd van 40-60 jaar bij mensen die een fors doorgezakte voet hebben. Typische symptomen zijn pijn en zwelling aan de binnenkant van de voet, een voet die meer doorzakt en een verminderde afzetkracht van de voet. Middels aanvullende diagnostiek, bijvoorbeeld een echo of MRI, kan deze diagnose bevestigd worden. Bij een partiële (gedeeltelijke) scheur volstaat meestal een conservatieve therapie.

Tendinopathie Flexor Hallucis Longus.

De Flexor Hallucis Longus is de spier die ervoor zorgt dat de grote teen buigt en de voet naar beneden beweegt. Deze spier loopt, net zoals de Tibialis Posterior, onder de binnenste enkel doorloopt. Tendinopathie van de Flexor Hallucis Longus is vaak het gevolg van overbelasting. Er is pijn ter hoogte van de binnenste enkel, richting de voetholte en grote teen. Tenenstand (bij bijvoorbeeld balletdansers) kan de pijn doen verergeren. Conservatieve behandeling heeft de voorkeur. Soms kan er voor een operatieve ingreep worden gekozen bij aanhoudende klachten.

Os tibinale externum

Bij een os tibiale externum is er sprake van een extra botkern die zich gevormd heeft in de groei. Het extra botje is te zien als een verdikking aan de binnenzijde van de voet/voetholte. De pees die aanhecht op dit botstuk kan klachten geven, maar het botstuk zelf kan ook pijnklachten veroorzaken als het bijvoorbeeld tegen de schoenen drukt. In eerste instantie zal de therapie gericht zijn op het verminderen van pijn middels conservatieve therapie, zoals zooltherapie, schoenadvies en/of een aanpassing van de schoenen. Bij aanhoudende klachten kan een operatie overwogen worden.

 

WILT U MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM DAN CONTACT OP