088 - 11 80 595
Select Page

VOOR ELKE
KLACHT AAN HET
JUISTE ADRES

Klachten voorzijde enkel

Inklemmingsklachten voorzijde enkel (antererieur enkel impingement)

Door herhaaldelijk microtrauma, bijvoorbeeld regelmatig (kleine) enkelverzwikkingen, kunnen er veranderingen ontstaan in het enkelgewricht, slijtage, en van het gewrichtskapsel van de enkel. Pijn aan de voorzijde van de enkel, startstijfheid en beperkte beweeglijkheid kunnen voorkomen bij inklemmingsklachten van de enkel. Aanvankelijk wordt conservatieve therapie toegepast, waarbij de enkel zo goed mogelijk ondersteund wordt in zijn functie, zoals een zooltherapie of een taping. Operatieve ingreep is nodig wanneer conservatieve therapie niet voldoende is.

Sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi is een holte tussen het hielbeen en het sprongbeen. Als gevolg van chronische overbelating van de sinus tarsi als gevolg van een afwijkende voetstand en een afwijkend gangpatroon kan er een sinus tarsi syndroom ontstaan. Echter is bij 70% procent van de mensen met een sinus tarsi syndroom is er sprake geweest van een enkelverzwikking en/of regelmatig kleine enkelverzwikkingen. Bij het sinus tarsi syndroom is er pijn aan de voor-buitenzijde van de enkel. Tintelingen en een instabiel gevoel komen veelvuldig voor. Het corrigeren van de afwijkende voetstand en gangpatroon is belangrijk bij de behandeling van het sinus tarsi syndroom. Mobilisatie van de voet, oefentherapie en eventueel een injectie kunnen eveneens worden toegepast.

Enkel artrose

Artrose van de enkel bevindt zich ter hoogte van het bovenste of onderste spronggewricht. Het bovenste en onderste spronggewricht bestaan uit verschillende botstructuren die samen het enkel gewricht vormen. Artrose in dit gewricht is erg pijnlijk maar komt vaak voor. Door verschillende oorzaken als, slijtage, reumatoïde artritis en posttraumatische artrose kan het kraakbeen in de gewrichten beschadigen. Symptomen die omschreven worden zijn constante pijnklachten ter hoogte van de enkel, die erger worden bij het bewegen van de voet en enkel, pijn kan de slaap verstoren en het steeds minder goed kunnen bewegen van de voeten. In eerste instantie wordt er middels een niet operatieve therapie gewerkt waarbij er schoenadvies, zooltherapie, vilt, schoenaanpassingen, orthopedische schoenen, fysiotherapie, corticosteroïd injecties en ontstekingsremmers worden geprobeerd. Als dit niet wil werken dan pas wordt er operatief gewerkt.

 

 

Syndesmosis letsel enkel

Syndesmose letsel van de enkel betreft letsel van het gewricht (distale tibiofibulaire gewricht) dat ervoor zorgt dat de enkelvork stabiel blijft. Het ontstaat vaak als de voet naar buiten staat en het lichaam naar binnen beweegt. Het syndesmosis letsel komt geassocieerd voor met lateraal enkelbandletsel (1-18%), met een enkelfractuur (10%) en geïsoleerd. Er is pijn boven de enkel aanwezig, een gevoel van instabiliteit, stijfheid, zwelling en soms een klikkend gevoel. Een operatieve ingreep is nodig wanneer de enkelvork te wijd is geworden. Anders worden aanvankelijk conservatieve therapieën, zoals relatieve rust, taping, oefentherapie en/of zooltherapie toegepast.

Tarsale Coalitie

Bij een tarsale coalitie zijn twee botstukken aan elkaar gegroeid tot een groter botstuk. Een tarsale coalitie kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan ten gevolge van een trauma of gewrichtsaandoening. Pijn en ongemak ten gevolge van de tarsale coalitie worden in eerste instantie conservatief behandeld. Schoenadvies en zooltherapie zijn belangrijk. Bij aanhoudende klachten, ondanks conservatieve therapieën, kan er een operatie worden uitgevoerd.

WILT U MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM DAN CONTACT OP