088 - 11 80 595
Select Page

VOOR ELKE
KLACHT AAN HET
JUISTE ADRES

Hielklachten

Fasciose plantaris

Onder de voet zit een pees(plaat), de fascia plantaris, die aanhecht op de hiel en aanhecht op het einde van de middenvoetsbeentjes. Deze pees stabiliseert de voet en ondersteunt de voetboog. Overbelasting van deze peesplaat (fasciitis plantaris), ten gevolge van bijvoorbeeld een afwijkende voetstand, afwijkend gangpatroon, overgewicht en/of slecht schoeisel, veroorzaakt pijn die meestal is gelokaliseerd aan de voetzoolzijde van de hiel. Klachten dit ontstaan zijn pijnklachten net voor de hiel al dan niet uitstralend naar de holte van de voet, staratklachten ’s ochtends en na een periode van rust en opbouwende pijn tijdens belasting. Vaak is er ook pijn bij het op de tenen staan en bij het buigen van de tenen. Om dit te behandelen wordt er gekozen voor een niet operatieve therapie, zoals zooltherapie, oefen/fysiotherapie, taping, nachtspalk, mobilisatie van de voet, waarbij aanvullend shockwave therapie en/of dry needling kan worden ingezet om fasciose plantaris te behandelen. Bij aanhoudende klachten kan er gekozen worden om eventueel een corticosteroïd injectie te zetten of voor rust een gipsspalk aan te leggen.

Hielspoor

Hielspoor is de benaming voor een gecalcificeerd doornvormig uitsteeksel aan het hielbeen die pijnklachten kan veroorzaken ter hoogte van de hiel. Aanvullende diagnostiek middels een röntgen foto of echo is nodig om dit gecalcificeerde uitsteeksel aan het hielbeen te zien en te diagnosticeren. Klachten die bij een hielspoor ontstaan zijn lokaal aanwijsbare pijnklachten bij langer staan en lopen, ochtendstijfheid met startklachten ook na een periode van rust. Om dit te behandelen wordt er gekozen voor een niet operatieve therapie, zoals zooltherapie, oefen/fysiotherapie, taping, nachtspalk, mobilisatie van de voet, waarbij aanvullend shockwave therapie en/of dry needling kan worden ingezet om hielspoor te behandelen. Bij aanhoudende klachten kan er gekozen worden om eventueel een corticosteroïd injectie te zetten of voor rust een gipsspalk aan te leggen. De laatste optie is om middels een operatieve ingreep het uitsteeksels van het hielbot te laten verwijderen.

Fatpad syndroom

Onder de hiel zit een vetkussen die fungeert als schokabsorberend kussen om het hielbeen te beschermen. Kneuzing van het vetkussen, fatpad syndroom, kan ontstaan door of een val op de hielen of door chronische overbelasting door bijvoorbeeld een looppatroon met een harde hiellanding. De onderzijde van de hiel is pijnlijk bij druk en als het gewicht erop steunt.mEr wordt gekozen voor een niet operatieve therapie waarbij podotherapeutische zolen erop gericht zijn het vetkussen te ontlasten en de druk te verminderen. Aanvullend zou tijdelijk een aanvullende taping kunnen worden toegepast.

Beknelling Zenuw van Baxter

Een aftakking van de nervus Tibalis posterior, de nervus calcaneus medialis, loopt vanaf de binnenzijde van de enkel naar de onderzijde van de hiel. De zenuw kan beknelt raken door een afwijkende voetstand, verkeerd schoeisel, fasciitis plantaris, vochtophoping rondom de enkel of herhaaldelijk omzwikken van de enkel. Deze zenuwaftakking kan bekneld raken ter hoogte van de buiging van de zenuw naar de voet. Klachten die ontstaan zijn een brandend gevoel aan de hak/voetholte. Er is pijn aan de binnenzijde en onderzijde van de hiel en vaak is de pijn ‘s ochtends het hevigst. Herstel van een beknelde en geïrriteerde zenuw kan lang duren, tot 2 jaar, en in sommige gevallen kan een zenuw zichzelf helemaal niet meer herstellen. Vaak wordt in eerste instantie gekozen voor een niet operatieve therapie, zoals podotherapeutische zolen, taping, schoenadvies, medicatie en rust. Als conservatieve behandelingen niet helpen en de klachten langdurig, meer dan 1 jaar, aanwezig blijven dan kan een operatie overwogen worden.

WILT U MEER INFORMATIE OF EEN AFSPRAAK MAKEN? NEEM DAN CONTACT OP